Vijf jaar lang is er naar toe gewerkt om te pieken in Tokio. Eindelijk vertrokken de Olympische zeilers en kanovaarster van TeamAllianz medio juli naar Enoshima in Tokio, Japan, om te doen waar ze jarenlang voor hebben getraind: winnen. Het werden bijzondere Olympische Spelen. Elke dag testen, geen publiek, geen vrienden, geen familie. Hoe konden de thuisblijvers dan toch meeleven met de sporters? Successen vieren? Teleurstellingen verwerken? De sport vieren en de volgende generatie inspireren?
Ultieme beleving van sport
Dat gebeurde op het Olympic Festival, een walhalla voor iedereen die van sport houdt en van samen juichen. Want op het strand van Scheveningen konden kinderen kennismaken met tal van sporten die Nederland rijk is. BMX, klimmen, beachvolleybal, boksen, taekwondo, tennis en natuurlijk onze sporten op het water: Optimist zeilen, kanovaren, surfen, suppen en in de waterbal.
Ook de Koning bezocht Olympisch Scheveningen
Het 17-daagse sportfestijn werd feestelijk geopend door de koning die ook niet naar Tokio was afgereisd. Hij kon het niet laten in zijn ronde ook even bij de bootjes te gaan kijken. Die lagen in een speciaal gebouwd bassin van 60x40x1,5m, dat naadloos overliep in de zee. Daaruit was maar liefst 3 miljoen liter zeewater gepompt om het bassin te vullen. Ruim twee weken lang hebben hier vervolgens bijna 8.000 kinderen kennis gemaakt met de watersport. Nog eens miljoenen hebben het indrukwekkende bassin gezien, als achtergrond van het NOS Studio Tokio programma, dat elke avond vanaf het Festival werd uitgezonden.
Leren over water
Tijdens TeamNL Olympic Festival ging het bij Optimist on Tour over meer dan alleen plezier beleven met watersporten. In het waterlaboratorium naast het bassin konden kinderen als heuse professoren met witte labjassen en veiligheidsbrillen allerlei proefjes met water doen. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Bovendien kon je leren hoe waterstof wordt gemaakt. Er stond ook een grote bak waar kinderen het stromende water konden bedwingen met zandzakken en door zelf dijken aan te leggen.